Stichting

5 jaar Stichting Brickworkz, bestuurders in beeld.

Peter (32) en Elisabeth (29) zijn de enthousiaste bestuurders en oprichters van Stichting Brickworkz. Zij zijn de drijvende krachten achter Brickworkz. Met dank aan hun passie en drive krijgen meer jongeren een gelijke start op de arbeidsmarkt. Peter en Elisabeth laten hiermee zien dat het ook anders kan en dat deze jongeren ook een plek hebben op de arbeidsmarkt en een gelijke kans krijgen. Ze streven naar normalisatie van de werkwijze. Stiekem hopen ze dat Brickworkz uiteindelijk ‘overbodig’ wordt, want dat zou betekenen dat hun missie geslaagd is. Alhoewel ze niet graag in het middelpunt staan verdienen ze het wel om even in de spotlight te staan. Vanaf 2017 zetten ze zich al in om jongeren met een uitdaging een betaalde bijbaan te kunnen bieden. Vanaf april bestaat Stichting Brickworkz alweer 5 jaar. Daarom is het leuk om samen doormiddel van een interview terug in de tijd te gaan. Een van onze jongeren, Isa, interviewde Peter en Elisabeth over hoe deze stichting is begonnen, en wat ze hebben gedaan om Stichting Brickworkz te laten groeien naar hoe dit er nu uitziet.

LEGO verkopen op de zolderkamer

Elisabeth: ‘‘Het idee voor deze stichting is begonnen vanuit het feit dat een familielid van Peter autisme heeft. Hierbij zagen we dat hij heel graag een bijbaantje wilde, maar hij kreeg hier niet de kans voor. We hebben hem geholpen en vanuit mijn studie bewegingsagoog en ergotherapie heb ik gezocht naar manieren om jongeren met ADHD en autisme een betaald bijbaantje te kunnen geven. We hebben dit uitgeprobeerd door werk te doen met LEGO en dit te combineren. Peter: “We zijn begonnen met de verkoop van LEGO op de zolderkamer bij mij thuis. Mensen in onze vrienden en familiekring hielpen ons mee. Later kwamen er ook jongeren bij die niet in deze kring zaten. Door de samenwerking met jongeren en LEGO, kwamen we erachter dat dit goed werkte, dus besloten we om hiermee door te gaan. We hebben dit steeds verder voortgebouwd tot waar we nu zijn met onze stichting.’’ Elisabeth: “In de tijd van de zolderkamer, hadden we nog een andere naam. Dit heette de Technic parts store. We hielden ons destijds alleen bezig met het LEGO verkopen, dit was voordat we een officiële organisatie zijn geworden. We zijn later overgegaan op de naam Unbrickable, omdat de LEGO steentjes onbreekbaar zijn en dit laat zien dat de ontwikkeling van de jongeren ook onbreekbaar is. We zijn later overgegaan naar een stichting. Hierom is de naam Brickworkz ontstaan. Deze naam houdt in dat de jongeren gaan bouwen aan hun toekomst, en Bricks (legoblokjes) symboliseren dat ze hiernaartoe bouwen.” Peter: “Stichting Brickworkz is nu de paraplu voor alles wat valt onder het helpen van zoveel mogelijk jongeren. We kunnen bijvoorbeeld ook andere labels oprichten die andere dingen doen dan werken met LEGO. Het heeft dan nog steeds met onze stichting te maken, omdat er meer werkplekken komen voor jongeren met een uitdaging. De winst die we hieruit halen, gaat naar onze stichting om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk jongeren kunnen begeleiden.”

Onze verwachtingen

Elisabeth: ‘‘We hebben nooit echt precies kunnen overzien wat de gevolgen zijn van de dingen die we gedaan hebben. Vergeleken met hoe het vroeger was, merken we dat het nu duidelijker is waar we naartoe willen en hoe we bepaalde zaken aanpakken. In het begin ging het nog alle kanten op. Als we terugkijken op hoe we zijn begonnen, denk ik wel dat we alles hebben kunnen doen wat we van plan waren.’’ Peter: ‘’Ik merk dat we veel gegroeid zijn in vergelijking met hoe het was in het begin. Ik heb in het begin nooit gedacht dat ik nu met grote bedrijven mag samenwerken bij projecten en dat ik nu een salesrol heb. We hebben nu ook een officiële HRM en boekhouding. Altijd hebben we gedaan wat voor ons gevoel goed was en waar we zelf achter stonden, ongeacht wat het systeem heeft gezegd wat het beste is. Door het op onze eigen manier te doen, hebben we zelf naar manieren kunnen zoeken om de jongeren te kunnen helpen. Elisabeth: “In de komende jaren is het plan om onze visie te blijven uitdragen aan de buitenwereld. Dit is om jongeren met een uitdaging de gelijkwaardige kans te geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Ons belang is dat buiten onze deuren hetzelfde wordt overgedragen.” Peter: “De nodige middelen hiervoor zijn, deze visie te bewerkstelligen, kijken hoeveel mensen hiervoor nodig zijn en wat we moeten investeren. Ons plan is om de basis die we dit jaar hebben gelegd, nog verder verstevigen en uitbreiden. We moeten er ook voor zorgen dat Brickworkz meer bekendheid krijgt.’’
Wil je meer weten over de stichting of heb je goeie ideeën om onze missie te voltooien en/of te verspreiden? Neem gerust contact met ons op of bekijk de rest van de website.

Meer nieuws/blog

Scroll to Top